Over Ambras

over-ambras-1-ambras-bier-met-chocolade Over Ambras

Het Bier Ambras

Ambras is een project van Filip Millet, geboren en getogen Hoegaardier, en sinds 2004 inwoner van Noduwez, een deelgemeente van Orp-Jauche in Waals-Brabant. Ambras wordt gebrouwen in de brouwerij van Jandrain-Jandrenouille, een andere deelgemeente van Orp-Jauche, en kwam tot stand door een nauwe samenwerking met zytholoog Werner Callebaut, eveneens uit Noduwez.

Het is een blond bier van 6,5 % ABV en maakt gebruik van de exclusieve Amerikaanse ‘Palisade’ hop uit de Yakima Valley in de staat Washington. Deze hop kent als voornaamste kenmerk een uniek fruitig aroma van rode vruchten. Ambras ontstaat door een speciale manier van gisten op vrij lage temperatuur waarbij de gist altijd ‘gestresseerd’ wordt om zoveel mogelijk esters vrij te geven. Ambras is een dorstlesser, heeft een subtiele hoppigheid en een aangename moutigheid met een fruitige afdronk.

Betekenis achter Ambras

Voor Vlamingen betekent het woord ‘Ambras’ ruzie. Dit Vlaamse woord is afkomstig van het Franse woord ‘Embarras’, wat moeilijkheid of hinder betekent. Een Vlaming spreekt het woord ‘Ambras’ uit als ‘Ambrasse’, wat door een Franstalige wordt geïnterpreteerd als omhelzing, van ‘Embrasse’ terwijl de Nederlandstalige het omgekeerde bedoelt van wat de Franstalige begrijpt. Met deze naam willen we op een ludieke manier aangeven dat Vlamingen en Walen soms de dingen anders interpreteren, maar dat we toch allemaal Belgen zijn en los van elk politiek debat bewijzen perfect te kunnen samen leven. Althans dat bewijzen we in Noduwez. Hier maken en drinken we samen ‘Ambras’.

Ambras is het resultaat van een midlife crisis en de goede proevers ontdekken de knipoog naar het Vlaamse witbier en de Waalse Saison.

Santé!

 

Info : ambras@outlook.be of https://www.facebook.com/Ambrasdenoduwez.

over-ambras-2-werner-callebaut-photoshoot-ambras Over Ambras
Share This